Lontoon olympialaisten avajaiset

Lontoossa koettiin 27. heinäkuuta upea, lähes nelituntinen avajaisspektaakkeli, jota oli paikan päällä Lontoon Olympiastadionilla seuraamassa jopa 80 000 ihmistä. Arviolta 900 miljoonaa ihmistä seurasi sitä televisiosta. Kuuluisimpien kutsuvieraiden joukossa olivat muun muassa kuningatar Elisabet II, prinssit Harry ja William, näyttelijä Daniel Craig ja Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama. Ennen olympialaisten alkua oli huhuttu, ettei Britannialla ole mahdollisuuksia lyödä vertoja Pekingin vuoden 2008 olympialaisten avajaisseremonialle. Britannia käytti omiin avajaisiinsa noin 27 miljoona puntaa, tuplaten alkuperäisen suunnitelman mukaisen budjettinsa. Tämä varmaan kannatti, sillä avajaisseremonia jäi ihmisten mieliin huikeana menestyksenä.

Iso-Britannia ei säästellyt puntia avajaishuumassa.

Avajaisviihde

Aluksi taivaalla nähtiin Red Arrows-taitolentoryhmän esitys, jonka jälkeen jättimäinen kellon kumahdus ilmoitti olympialaiset avatuksi. Samalla ilmaan lähetettiin olympiarenkaita symboloivat ilmapallot. Avajaisten varsinaisen tarinallisen osuuden olin luonut palkittu ohjaaja Danny Boyle (mm. Trainspotting, 28 päivää myöhemmin ja Slummien miljonääri). Britannian historiasta kertovassa ”Isles of Wonder”-esityksessä käytiin läpi maan historiaa, mm. teollista vallankumousta, kansallista terveydenhuollon järjestelmää sekä kirjallisuutta ja populaarikulttuuria aina James Bondiin asti. Osana esitystä säestävää Lontoon sinfoniaorkesteria orkesteria nähtiin myös Rowan Atkinsonin näyttelevä tunnettu komediahahmo Mr. Bean, joka onnistui taas tapansa mukaan sekoittamaan pakkaa jo pelkällä läsnäolollaan. Esitystä kehuttiin sen sisältämästä brittiläisestä huumorista.

Perinteinen lippuparaati

Urheilijoiden paraatissa Suomen joukkueen lipun kantajana oli uimari Hanna-Mari Seppälä. Yhteensä paraati koostui 205 maasta ja se alkoi Kreikan joukkueen sisääntulolla. Paraati liikkui David Bowien, Bee Geesin ja muiden tunnettujen brittiartistien musiikin tahdittamana. Olympialaisten lipun kantoi paikalle yhteensä kahdeksan eri puolilta maailmaa valittua, merkittävää henkilöä Ban Ki-Moonista ja Muhammad Aliin. Kukin lipunkantaja edusti olympialaisten arvoja, kuten rohkeutta ja oikeudenmukaisuutta. Olympiatuli saapui stadionille soudun viisinkertainen olympiavoittaja sir Steve Redgraven kantamana. Hän lukeutuu myös Britannian niin kutsuttuihin olympialaissankareihin.

Kuka tuo olympiatulen?

Olympiatulen sytyttäjää oli jälleen arvuuteltu moneen kertaan. Tällä kertaa se ei kuitenkaan ollut kenenkään yksittäisen ansioituneen urheilijan tehtävä, vaan sytyttäjiksi oli valikoitunut yhteensä seitsemän brittiläistä nuorta, uransa alussa olevaa urheilijaa: Callum Airlie, Jordan Duckitt, Desiree Henry, Katie Kitt, Cameron Ritchie, Aidan Reynolds ja Adelle Tracey. Kunkin nuoren oli valinnut aina yksi brittiläinen veteraaniurheilija. Olympiatulen sytyttämisen jälkeen Paul McCartney päätti avajaiset kappaleillaan ”The End” ja ”Hey June”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *