Lontoon paralympialaiset

Lontoon kesäparalympialaiset järjestettiin 29.8.-9.9. ja niihin osallistui yli 4300 urheilijaa yhteensä 164 maasta. Lontoon kisat olivat järjestyksessä 14. paralympialaiset. Ne olivat samalla tähän asti suurimmat kisat, kun Pekingiin verrattuna urheilijoiden määrä kasvoi yli kahdella sadalla. Osallistujamaista 14 oli ensikertalaisia. Pääjärjestäjänä toimi kansainvälinen paralympialaiskomitea (International Paralympic Committee, IPC). Tapahtumaa oli markkinoitu jo hyvissä ajoin ennen sen alkamista esimerkiksi Lontoon kesäolympialaisten yhteydessä ja sen odotettiin kiinnostavan entistä suurempaa yleisöä. Lippuja oli myynnissä 2,7 miljoona kappaletta. Kuten olympialaisissa yleensäkin, varsinaisten kilpailuideen yhteydessä nähtiin erilaisia tapahtumia, kuten International Paralympic Day Trafalgar Squarella. Avajaisseremonia järjestettiin 29. elokuuta Lontoon Olympiastadionilla.

Toni Piispanen kelaili Suomelle kultaa

Kilpailuissa oli yhteensä 20 eri lajia: pyörätuolikoripallo, pyörätuolirugby, pyörätuolimiekkailu, pyörätuoli- ja pöytätennis, soutu, yleisurheilu, jalkapallo, judo, jousiammunta, pyöräily, ratsastus, voimanosto, boccia, soutu, purjehdus, maalipallo, ammunta, käsipallo ja uinti.

Alla  on listattuna kymmenen parhaiten menestynyttä maata mitaleineen (kulta-hopea-pronssi). Suluissa mitalien määrä yhteensä.

  1. Kiina 95-71-65 (231)
  2. Venäjä 36-38-28 (102)
  3. Iso-Britannia 34-43-43 (120)
  4. Ukraina 32-24-28 (84)
  5. Australia 32-23-30 (85)
  6. Yhdysvallat 31-29-38 (98)
  7. Brasilia 21-14-8 (43)
  8. Saksa 18-26-22 (66)
  9. Puola 14-13-9 (36)
  10. Alankomaat 10-10-19 (39)

Suomi 4-1-1 (6)

Merkittävää ylläolevassa listauksessa on se, että Suomikin on mukana listauksessa yhteensä kuudella mitalillaan, eli tuplasti se määrä mitä Lontoon olympialaisista tuli aiemmin kesällä. Eniten mitaleita keränneet urheilijat olivat kaikki uimareita: australialainen Jacqueline Freney (8 kultaa), brasilialainen Daniel Diaz (6 kultamitalia), australialainen Matthew Cowdrey (5 kultaa, 2 hopeaa ja 1 pronssi), yhdysvaltalinen Jessica Long (samat kuin Cowdreylla) ja valkovenäläinen Ihar Boki (5 kultaa ja 1 hopea).

Suomen paralympialaisjoukkue

Suomen joukkueessa oli mukana 35 vammaisurheilijaa kymmenessä eri lajissa: uinti, ammunta, jousiammunta, judo, maalipallo, purjehdus, pyöräily (tandem), pöytätennis, uinti ja yleisurheilu. Suomi sai kuusi mitalia seuraavista lajeista: Leo-Pekka Tähti ja Toni Piispanen, molemmille kultaa yleisurheilussa (pyörätuolikelaus, 100m ja ratakelaus 100m), Jere Forsbergille kultaa jousiammunnassa (taljajousi), miesten maalipallomaajoukkueelle kultaa, Katja Karjalaiselle hopeaa kouluratsastuksessa (1b-luokan vapaaohjelma) ja Marjaana huoviselle pronssia yleisurheilussa (keihäänheitto).

Sitten vuoden 2000 paluun teki myös kehitysvammaisten sarja (Intellectual Disabilities, ID class) yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Sarja oli jätetty pois vuoden 2000 olympialaisten jälkeen, kun paljastui, että Espanjan koripallojoukkueesta vain kaksi pelaajaa 12:sta olivat todellisuudessa kehitysvammaisia. Sittemmin kilpailijoiden testaustapaa on muutettu, jotta tällaisilta epäselvyyksiltä vältyttäisiin jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *