Suomalaiset Lontoon olympialaisissa

Vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisiin osallistui yhteensä 56 urheilijan joukkue, jotka edustivat 14 eri lajia: ammunta, judo, paini (kreikkalais-roomalainen), melonta (ratamelonta), purjehdus, painonnosto, pyöräily (maantiepyöräily), ratsastus, uinti, tennis, taekwondo, sulkapallo, voimistelu (telinevoimistelu) ja yleisurheilu. Kooltaan oli kyseessä historian toiseksi pienin suomalaisjoukkue, joka on osallistunut kesäolympialaisiin, Ateenan vuoden 2004 kisojen jälkeen. Eniten urheilijoita osallistui uinnin, yleisurheilun ja purjehduksen ryhmiin.

Suomi saavutti kolme mitalia: Tuuli Petäjä sai hopeaa purjehduksessa, Antti Ruuskanen hopeaa keihäänheitossa ja joukkue Lehtinen-Kanerva-Wulff pronssia naisten purjehduksen ns. Match Racing-kilpailussa. Suomen kokonaissijoitus olympialaisissa oli 57.

Tero Pitkämäki jäi puolen metrin päähän pronssimitalista.

Suomi vastasi kansainvälisen olympiakomitean kilpailukutsuun elokuussa 2011 Suomen olympiakomitean Roger Talermon johdolla. Joukkueen valinta oli kolmivaiheinen. Joulukuussa 2011 joukkueeseen valittiin ensimmäiset kahdeksan urheilijaa. Kriteerinä oli se, ettei urheilijalla olisi haastajia olympiapaikan suhteen, jolloin valmistautumisaika olisi mahdollisimman pitkä. Toukokuussa 2012 valittiin seuraavat 22 urheilijaa lisää. Viimeinen valinta tehtiin yleisurheilun EM-kisojen jälkeen heinäkuussa. Samalla valittiin myös valmentajat ja huoltohenkilöstö. Suomen olympiakomitea asetti kisojen tavoitteeksi kolme mitalisijaa ja kuusi pistesijaa. Tätä pidettiin komitean valmennuksen johtajan Niemi-Nikkolan mukaan realistisena, kun taas komitean puheenjohtaja Talermon mukaan tavoite oli asetettu hieman yläkanttiin. Ylen urheilu-uutisten asiantuntijoiden mukaan taas kaksi mitalia ja viisi pistesijaa olisi realistisin tavoite.

Menestystä odotettiin varsinkin ammunnan, painin, purjehduksen ja yleisurheilun osalta. Alla on lueteltu suomalaiset osallistujat näissä neljässä lajissa (suluissa tarkennus lajista ja sijoitus). 

Ammunta:

Kai Jahnsson (ilmapistooli & pistooli, sijat 8. ja 26.)

Satu Mäkelä-Nummela (trap, 7.)

Mira Suhonen( ilmapistooli, 32.)

Marjo Yli-Kiikka(ilmakivääri ja kivääri, 16. ja 23.)

Kreikkalais-roomalainen paini:

Jarkko Ala-Huikku (60kg, 16.)

Rami Hietaniemi (84kg, 15.)

Purjehdus:

Mattias Lindfors (venetyyppi: laser, sija 33.)

Joona & Niklas Lindgren (miesten 470, 21.)

Sari Multala (Naisten Laser Radial, 7.)

Tapio Nirkko (miesten Finnjolla, 10.)

Tuuli Petäjä (naisten RS, hopeaa)

Kanerva, Lahtinen & Wulff: naisten Match Racing (Elliott 6m, pronssia)

Bask & Lehtinen: avoin luokka (49er, 7.)

Yleisurheilu, juoksulajit:

Sandra Eriksson (3000m estejuoksu, alkuerän 8.)

Anne Halkivalta  (20km kävely, 54.)

Antti Kempas  (50km kävely, 41.)

Jukka Keskisalo (3000m estejuoksu, alkuerän 4.)

Jarkko Kinnunen (50km kävely, 15.)

Leena Puotiniemi (maraton, 87.)

Niclas Sandells (1500m, alkuerän 11.)

Jussi Utriainen (maraton, 69.)

Jonathan Åstrand (200m, alkuerän 5.)

Yleisurheilu, kenttälajit:

Jere Bergius (seiväshyppy, -)

Ari Mannio (keihäänheitto, 10.)

Minna Nikkanen (seiväshyppy, 26.)

Tero Pitkämäki (keihäänheitto, 4.)

Antti Ruuskanen (keihäänheitto, hopeaa)

David Söderberg (moukarinheitto, 26.)

Osku Torro (korkeushyppy, 16.)

Sanni Utriainen (keihäänheitto, -)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *